Putovanja preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo su sigurna

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo provode se sve higijensko epidemiološke mjere u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih tijela, što putovanje sa sarajevske zračne luke i boravak na njoj čini gotovo u potpunosti sigurnim, kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom.
Također i naši partneri, aviokompanije ulažu ogromne napore u osiguranje uvjeta, a kako bi se rizik širenja zaraze u zrakoplovima smanjio na najmanju moguću mjeru.
Sve ovo potvrđuju i navodi dvije vodeće svjetske organizacije iz oblasti zdravstva i zrakoplovstva.
Direktor Međunarodne svjetske zdravstvena organizacije za hitne slučajeve Mike Ryan smatra da su putovanja sada relativno sigurna i da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik.
Ryan je objasnio da zbog toga zemlje moraju napraviti kompromis, jer s jedne strane je rizik da putnik dođe i potencijalno započne drugi lanac prijenosa, a na drugoj očigledna korist putovanja sa socijalne i ekonomske točke gledišta.

https://www.who.int/publications/m/item/covid-19-virtual-press-conference-transcript---30-october-2020

"Očigledno bi uporaba testova sada trebalo da ima mnogo više mjesto nego karantena, što bi sigurno olakšalo stvari uzimajući u obzir sve napore koje su poduzeli zrakoplovni prijevoznici i zračne luke" izjavio je predsjedatelj Odbora za izvanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Diddier Houssin.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-who-travel/covid-tests-should-play-bigger-role-in-international-travel-who-expert-idUKKBN27F2O0

Podsjećamo i na analizu koju je provela Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA), a prema kojoj su šanse da se tijekom leta zarazite koronavirusom manje nego da vas udari grom. Istraživanje koje je objavila IATA kaže da su između siječnja i srpnja  ove godine zabilježena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tijekom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom periodu.

Stoga iz IATA ističu da su šanse zaraze tijekom leta izuzetno male.

https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2020-09-08-012/

IATA tvrdi da postoje višestruke sigurnosne mjere protiv koronavirusa na letu, uključujući visoku brzinu protoka zraka i upotrebu bolničkih HEPA filtera koji su manje pogodni za širenje respiratornih kapljica od drugih zatvorenih okruženja.

"Kombinacija mjera koje se primjenjuju uvjerava putnike širom svijeta da koronavirus nije ugrozio njihovu slobodu letenja. Međutim, ništa nije potpuno bez rizika. Ali, uz samo 44 slučaja zaraze među 1,2 milijarde putnika, čini se da je rizik od zaraze koronavirusom tijekom leta u istoj kategoriji kao i rizik od udara groma", kazao je direktor IATA-e Alexandre de Juniac.